ingyenes webstatisztika
 

Téveszmék

cetcápaFelmérések állítják, hogy a cápákat sokkal nagyobb félelem övezi, mint amennyire szükség van. És ez növény- és húsevő cápákra egyaránt vonatkozik. Kutatások szerint nagyobb az esélye, hogy valaki villámcsapásba, méhcsípésbe haljon bele, mint cápatámadásba. Tengerben előbb következhet be fulladás vagy szörfbaleset, minthogy cápatámadás áldozatai legyünk. Ezek a kutatások azt is bizonyították, hogy az Egyesült Államokban a kutyák sokkal sűrűbben támadnak emberre, mint cápák. De ezek a statisztikák nem felejtetik el velünk a borotvaéles fogakat, a hatalmas testtömeget, amik igazán félelmetessé teszik számunkra a cápákat.

A világon több, mint négyszáz cápafaj létezik, ennek csak apró százaléka támad emberre. 2000-ben jegyezték fel a legtöbb cápatámadást, szám szerint 79 alkalommal támadtak emberre. Ez is csupán a kíváncsiság számlájára írható, mivel ebből 16 volt halálos kimenetelű. Így okkal mondhatjuk, hogy az ember nem része a cápák étrendjének.

Furcsamód, a legnagyobb halfaj, a cetcápa egyáltalán nem veszélyezteti az embereket. A 36 tonnás súlyt, tizenkét méter hosszúságot is elérő cápa algákkal, planktonokkal, tintahalakkal és gerincesekkel táplálkozik. Szelíd és a búvárok kockázat nélkül úszhatnak együtt ezzel a hatalmas hallal.