ingyenes webstatisztika
 

Nagy fehércápa

A nagy fehércápa minden cápák karikatúrájaként látjuk lelki szemeink előtt: mint hatalmas húsevőt, sarló-szerű úszóival és több sorban felsorakozó, éles fogaival. Színe felül sötétszürke, testének alsó része fehér. A ma élő legnagyobb ragadozó hal, a tengeri emlősök legveszélyesebb ellensége, de előszeretettel (és nagy étvággyal) fogyaszt el halakat, tengeri madarakat, teknősöket és kisebb cápákat egyaránt. A Cápa című bestseller és az alapján készült filmek kegyetlen emberevőként ábrázolják.


A legmagasabb húsevő cápa, egy fejlett nőstény hossza elérheti a hat métert. Átlagos két, két és fél tonnás súlya meglepően soknak tűnhet étrendjéhez képest. Van, hogy két étkezés között hónapokig koplal a következő vadászatig. Félkör alakú szájában borotvaéles fűrészes fogsorok találhatók, amivel széttépi a zsákmányt. Rágásra alkalmatlan fogaival előbb megragadja áldozatát, majd fejét rángatva az éles fogak húst tépnek ki belőle, amit egészben nyel le. Kiváló szaglása mellett a nagy fehércápa látása is segíti a vadászatban, gyakran dugja ki fejét a víz felszíne fölé, hogy táplálék után nézzen. Magas sebességet elérve három méter magasra is kivetődhet a vízből:
 

A nagy fehércápa nem különösebben a legveszélyesebb állat az emberekre nézve. Viszonylag alacsony számú cápatámadást tartanak számon, azok nagy része nem volt halálos kimenetelű, amik mégis ilyen szerencsétlen véget értek, azt többnyire a vérveszteség és végtagsérülés okozta.

Gyakrabban "kóstolnak" szörfdeszkát, bólyákat, törmelékeket, de már süllyedő hajókra is rávetették magukat.
A megfelelő oxigénáramoltatás miatt állandó mozgásban van, ezért számuk pontosan nem ismert. Annyi biztos, hogy erre a ritkuló félben lévő állatra Észak- és Dél-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália vízein is vadásznak. A világ több pontján szigorúan védett állat.