ingyenes webstatisztika
 

Érdekességek

Léteznek olyan kevésbé közismert tények a cápákról, amik elsőre különösnek tűnnek. Ezeket az állatokat nemcsak a zsákmányejtés és a félelmetes fogak teszik érdekessé. Kutatások szerint a cápa intelligenciája is lenyűgöző. Több cápafajról elmondható a kiváló problémamegoldó képesség, a szociális készség és a kíváncsiság. 1987-ben sokan látták, ahogy egy partra sodródott, elpusztult bálnát hét nagy fehércápa közös erővel mélyebb vizek felé húzott, hogy ott megehessék.

A szokványos elgondolás a cápákról, hogy magányos vadászok, akik élelemért kutatják a tengert. Azonban a legtöbb faj letelepedett fenéklakó. Az egyedül élő és vadászó fajok is összegyűlnek párzáskor vagy hogy megosszák a gazdag vadászterületeket. Különböző fajok között is kialakulhat hierarchia. A fehérfoltú cápa a méretkülönbségek miatt a selyemcápa felett áll a rangsorban táplálékszerzéskor.

Némely cápafaj csak úszás során jut oxigénhez, így pihenés közben is úsznia kell. Tátott száján jut be az oxigéndús víz, ami a kopoltyúkon áramlik át. A kutyacápa gerincagyi érzékeivel navigálja az úszást, így alvás közben is folytathatja útját. De sok más faj megpihenhet a tenger fenekén, míg a kopoltyúkon friss vizet pumpálnak át. De szemük többnyire nyitva marad, így tartják szemmel a közeledő veszélyt vagy jövendőbeli zsákmányt.