ingyenes webstatisztika
 

Legfurább cápák

kosárszájú cápaA legkülönösebb külsejű halak is bizonyára a cápák csoportjába sorolhatók. Látványos és furcsa teremtmények, amik leginkább csak külső tulajdonságaikban térnek el a többi cápától, de nagyjából azonos életmódot folytatnak.

A kosárszájú cápa is egy ilyen különös hal. A Föld második legnagyobb hala, 10 méter hosszúra is megnőhet. A száját nyitva tartva kosárformát képez, a beszívott vízből kopoltyúival kiszűri a planktonokat, puhatestűeket, kis halakat. Így óránként akár hatezer liter vizet is átszűrhet. A vízfelszín közelében szeret táplálkozni és kutatások szerint a telet a tengerfenéken vészeli át a májában elraktározott táplálék segítségével. Ezer liter kiváló minőségű olajat tartalmazó májáért vadásszák, fokozottan védett állat.

kobold cápaA koboldcápát jó okkal tartják sokan a világ legbizarrabb külsejű cápájának. Teste egészében elnyúlt, a hosszú orrporc (rosztrum) egyenesen ível előre, állkapcsa kiálló. Henger alakú teste nem olyan izmos, mint a cápáké általában, ezért nagyon gyenge úszó.

Mélyvízi hal, a tengerfenék közelében szeret legjobban, általában 250 méter mélységben, de már 1500 méteren is ráakadtak. Ebből adódóan étrendje is így épül fel: mélytengeri halakkal, tintahalakkal és rákokkal táplálkozik. A rosztrumon lévő szervek elektromos mező létrehozására képesek, ez segíti a zsákmányszerzésben.