ingyenes webstatisztika
 

Miért vadásszák őket?

Számos oka van annak, hogy a világ több pontján vadásszák a cápákat. Arról, hogy több cápaféle a kihalás szélére került, azok a balesetek is tehetnek, amikor hajókkal ütik el az állatokat, de ami a legfőbb gondot okozza, a szándékos vadászat.

Ennek rengeteg oka van: bőréből cipőket és öveket készítenek, húsa csontmentes, fehérjedús, alacsony zsírtartalmú. Kozmetikai és bőrápolási termékeket is állítanak elő cápákból, és egy be nem bizonyított teória szerint a cápák sosem lesznek rákos betegek, ezért ál-gyógyszereket is készítenek testükből.

Uszonyából sok helyen levest készítenek, a cápamájolaj A vitaminban, tápanyagokban gazdag. De gyógyászatban és kozmetikai szerek előállításában is szerepet játszik a cápamájolaj. A sporthorgászok egy több méter hosszú cápával lenyűgözhetik ismerőseiket, de a irántuk érzett félelem sok halászt a felesleges pusztításukra ösztönöz. Gyakran a kifogott cápa értékes uszonyát levágják és a testet visszadobják a tengerbe attól függetlenül, hogy az állat él-e még.