ingyenes webstatisztika
 
« Vissza az előző oldalra
[neve]

[rovid_leiras]
 
 
[ara] Ft
[akcios_ara] Ft

Darab

A cápafogsor

A ragadozó cápák legfőbb fegyvere a borotvaéles, acél kemény, fűrészszerűen elhelyezkedő széles fogakkal teli állkapocs. A háromtonnás nyomóerőre is képes harapása minden kiszemelt zsákmányra végzetes, körfűrészként működő fogazata mindennel végez. A mindig támadásra kész fűrészes fogak viszont gyorsan elhasználódnak, mivel nem az állkapoccsontból nőnek ki, hanem az állat érdes bőréhez kapcsolódnak kötőszövetek segítségével.

A foghullás még egy cápát sem tántorított el a vadászattól: több sorban elhelyezkedő fogai folyamatosan váltják egymást, a száj hátsó részéből futószalagszerűen érkeznek az új, harapásra kész fogak. Ez a folyamat napokig, hónapokig is eltarthat és míg egyes fajok fogaikat egyenként pótolják, némely cápaféle az egész fogsort egyszerre cseréli ki. A citromcápa egy hét alatt pótolja elülső fogait, attól függetlenül, hogy azok elkoptak-e már.

Limit és korlátok nélkül, egy cápa élettartama alatt 30.000 új pengeéles fogat is növeszthet. Több cápafajnál megfigyelték, hogy egyszerre több fogsort is felhasznál, amivel teknősök, kemény páncélú krokodilok átharapására is képesek. A cápák foga többnyire alkalmatlan rágásra, a típusa fajonként változhat: a puhatestűeken élő cápák foga tompa, amivel összezúzza zsákmányát, míg a halakkal táplálkozó fajok tűhegyes fogakkal bírnak, amivel elragadják és széttépik az állatot. Amely cápafélék emlősöket is megtámadnak, vágásra alkalmas, háromszögű fogakat növesztenek.